Clara Gavaldà i Joan Cirera van fundar La Companyia Sgratta, al novembre del 2012, i de seguida se’ls va unir al projecte Paula Crespo, a la part tècnica.

Al llarg d’aquests anys han estrenat els espectacles, “Sol amb la Lluna”, amb el qual han guanyat dos premis del públic, “De què fan olor els pets?”, incorporant tècniques de manipulació de titelles i, “La princesa en texans”, una llegenda per trencar estereotips.

La Companyia Sgratta ha anat creixent i s’han anat incorporant nous membres com Mònica Torra i Robert Corominas.

La seva última proposta és “Les Pirates de Terra endins”, on es posa en valor i es fan visibles biografies de dones pirata emprenedores i valentes perquè nens i nenes puguin emmirallar-s’hi.

Tot plegat carregat de tendresa i jocs de paraules però sobretot… carregat també del segell de La Companyia Sgratta: l’humor.

La temporada 2022/23 La Companyia Sgratta vam fer 10 anys!!!

Ho vam celebrar al Teatre Conservatori de Manresa amb una festa i un espectacle amb els millors moments de la nostra trajectòria.
Aquí et deixem el vídeo sencer, perquè ho puguis celebrar amb nosaltres!!

Sgratta-Clara-1 Sgratta-Clara-totes

Clara Gavaldà Guiteras

(Avinyó 1974)

Des que era ben petita m’ha agradat molt el teatre, i encara és la meva passió. Quan anava de colònies amb l’esplai del poble, preparàvem les representacions del vespre i fèiem imitacions tot fent riure a tothom.

Després de fer estudis de teatre, a partir de 1997, vaig estar a les companyies de teatre Nets i Polits, Gog i Magog, on feia d’animadora, xanquera i actriu en diversos muntatges.

L’any 2000, vam crear al companyia deParranda i hi vaig participar i m’hi vaig divertir fins al 2004.

Faig de narradora en Hores del Conte. Porto la co-direcció teatral de la Fira dels Matiners, amb escenes de recreació històrica.

I com sabeu… també formo part de La Companyia Sgratta. M’ho passo pipa fent els nostres espectacles als carrers i als teatres d’arreu on anem.

Curiositats: M’agrada molt fer esports a la muntanya amb la meva família. Em xiflen les carxofes i tinc la recepta secreta de la “salsa verda” de la meva mare… boníssima!

Sgratta-Joan-1 Sgratta-Joan-totes

Joan Cirera Pintó

(Manresa 1976)

A casa sempre hi ha hagut molta tradició de teatre. Ja de petit anava a veure espectacles familiars. I en una ocasió, veient als Teatre Mòbil, des de la butaca em vaig dir: “jo de gran vull fer això”.

Em vaig fer gran, no pas d’alçada, i banda de participar en diversos saraus amb la gent de El Galliner de Manresa, també vaig estar del 1997 al 2000 a les companyies Nets i Polits, i Gog i Magog.

Seguidament amb deParranda, durant 11 anys vaig participar interpretant fins a 8 espectacles d’animació i de teatre, des del “Nem de parranda” fins al “Guirigall”.

També m’apassiona el món de la ràdio. Amb el Moisès Bruch, vam crear l’espai de ràdio-teatre “Circ Petit”. Vam estar molt contents quan el 2016 vam rebre una menció de qualitat als premis de Ràdio Associació de Catalunya.

Amb La Companyia Sgratta he creat i interpretat, tots els espectacles que ja coneixeu.

Curiositats: Em poso molt nerviós mirant el barça. A casa tots són músics menys jo. Vaig a classe guitarra o sigui que ara… a casa tots són músics menys jo.

Sgratta-Monica-1 Sgratta-Monica-totes

Mònica Torra Solano

(Perpinyà 1977)

La primera vegada que vaig pujar a un escenari per interpretar una obra de teatre, va ser a l’institut. I em va agradar tant, que a partir de llavors qualsevol excusa era bona per muntar algun sarau.

Vaig començar amb la companyia de teatre Gralla manufactures molt joveneta, i m’encantava crear personatges inventats que es ficaven amb tothom.

Després vaig fer cursos de formació teatral i musical.

Vaig formar part des del 2006 de la companyia deParranda, i aquesta va ser l’escola que m’ha ensenyat més d’aquest ofici.

Faig Hores del Conte tan per petits com també per públic adult amb música i cançons.

He col·laborat amb Teatre Nu, la Cia. Príncep Totilau i la Cia. La Remeiera.

Amb La Companyia Sgratta, ja fa uns anys que en soc membre. A totes ens agrada molt fer teatre sempre a cavall de l’humor. Així que és un plaer formar part de la companyia.

Curiositats: M’agrada molt la música i tocar moltes tecles, a part de les del piano.

Sgratta-Paula-1 Sgratta-Paula-totes

Paula Crespo Albín

(Barcelona 1984)

A casa sempre hem sigut artistes muntanyencs. Per part de mare hem mamat una part molt artística de pintura, escultura, joies i arquitectura. Per part de pare ha sigut més la muntanya i també l’arquitectura.

La combinació va ser estudiar maquinària escènica. Construcció i muntatges de decorats combinats amb cordes i politges.

Però el teatre em va venir de més gran quan, no sé ni com, em vaig atrevir a substituir una noia en una obra de màscares. Em va agradar però tenia pànic escènic! Després em van demanar de fer de tècnica en una altra obra i sembla que així vaig acabar entre llums, sons i escenaris.

Vaig tenir la sort d’entrar al teatre Kursaal de Manresa com a maquinista i aprendre un munt de tot, inclús a enrajolar!

He pogut fer de maquinista en festivals com el de Cap Roig o la Mostra d’Igualada, i de tècnica en vàries companyies com Teatre Nu, Ka-teatre o La Companyia Sgratta.

Curiositats: Quan no pujo a una escala a enfocar, m’encanta pujar i escalar muntanyes. Passar por i assolir un cim em fa desconnectar… inclús del teatre!

Sgratta-Robert-1 Sgratta-Robert-totes

Robert Corominas Palomo

(Avinyó 1986)

El teatre és una de les meves aficions. Gaudeixo anant al teatre i valoro la feina que hi ha al darrera de cada espectacle.

La primera vegada que vaig tenir l’oportunitat de poder fer teatre va ser el 2007 amb el Grup de Teatre d’Avinyó, amb un petit paper quasi insignificant.

Des de llavors que formo part del grup i ara ja he fet tots els papers de l’auca. Cada dia hi aprenc coses noves amb l’ajuda i l’experiència de diferents companys i companyes. Any rere any intentem superar-nos.

També dono un cop de mà en la representació teatral de la Fira dels Matiners, fent el mateix personatge des del primer any: el Cec del poble, el Cec que tot ho veu!

Al 2019, la Clara em va demanar de formar part de La Companyia Sgratta, amb La Princesa en texans. El Teatre per a públic familiar era totalment nou per a mi, però amb ell també gaudeixo com si fos un nen.

Curiositats: M’agrada molt gaudir de la natura, sobretot fent bici de muntanya, i cuidant vedells.

Vols contactar amb nosaltres?

Ompliu els camps del formulari i ens posarem en contacte amb vosaltres