Històries Pirates

La pirateria era bàsicament una pràctica masculina. Malgrat tot, hi ha hagut dones pirates que estimen la llibertat i estan disposades a desafiar tota la humanitat.

Per fer el guió de Les Pirates de Terra endins ens vam inspirar en la vida de tres dones extraordinàries: Anne Bonny, Mary Read i Grace O’Malley. Aquí us expliquem alguns moments molt interessants de les seves vides.

ANNE BONNY (Irlanda 1700- Carolina del Sud,1782)

Filla de pares irlandesos, durant la seva infantesa es trasllada a Amèrica en un viatge de 50 dies per mar. Al crit de: Pirates a la vista! Anne és testimoni d’una persecució de corsaris que la deixa ben admirada.

Coneguda pel seu pèl roig i el seu caràcter rebel, de joveneta s’escapa a les nits i freqüenta tabernes del port on coincideix amb nombrosos pirates que expliquen aventures.

Calico Jack (Jack Rackham 1682-1720), capità pirata, s’enamora d’ella. Anne li diu que només es casarà amb ell si la deixa ser pirata al seu vaixell.

LA DONA PIRATA

En molts vaixells i galions, la presència de dones estava prohibida pel Codi d’Honor dels Pirates que qualsevol membre de la tripulació havia de signar abans d’embarcar.

Això no espanta Anne Bonny, que es vesteix com un home i adopta el nom d’Adam Bonny per enganyar la resta de la tripulació del galió Revenge.

Poc temps després s’enrola al Revenge un nou pirata anomenat Mark Read. Anne observa que en Mark a les nits desapareix sense explicació, i decideix seguir-lo… quin misteri!

Descobreix com darrere unes botes Mark s’ajup i fa pipí dins una galleda. No pot ser! Mark Read no és un home?

Descordant-se les camises, i mostrant els seus pits nus, les dues pirates es confessen com a dones. Anne acaba de conèixer a Mary Read.

MARY READ (Anglaterra 1695- Jamaica 1721)

Anne Bonny i Mary Read es fan molt amigues i estan sempre juntes, però segueixen mostrant-se com a homes davant els altres.

Totes dues saben fer anar molt bé l’espasa, tenen destresa en qualsevol tasca del vaixell i son magnífiques lluitadores!

El capità Calico Jack comença a sentir gelosia d’aquest tal “Mark” Read i demana explicacions a Anne.

Finalment Anne i Mary confessen la seva veritable identitat davant tota la tripulació i son acceptades. Visca les pirates!

LA CAPTURA DELS PIRATES

El Capità Jonathan Barnet, caçador de pirates, va ancorar el seu vaixell reial en un port de Jamaica.

El destí va voler que es trobés amb els pirates del Revenge que també hi eren celebrant l’assalt d’un gran botí. Aquella nit Calico Jack i els seus homes van cantar i ballar i van beure rom fins que va sortir el sol.

Barnet i els seus caçadors de pirates, només van haver d’esperar que tornessin embriacs al seu vaixell per assaltar-los i capturar-los sense resistència.

Mary i Anne, a qui no agradaven les festes i no bevien, van ser les úniques que van lluitar aferrissadament per defensar-se. Però al trobar-se soles, finalment també van caure a mans dels caçadors de pirates.

Mary Read va morir poc després per una malaltia, però Anne Bonny va poder ser alliberada probablement per les influències del seu pare.

CANVI DE VIDA

Anne va deixar la pirateria i va tenir 10 fills i filles! El què no va deixar mai va ser el seu esperit rebel i lluitador.

Cada nit explicava històries de pirates a la seva mainada però el què no sabien era que aquelles extraordinàries aventures les havia viscut la mare en la seva pròpia pell.

Va viure fins als 82 anys i… qui sap, potser algun dels néts o nétes d’Anne, finalment va descobrir la veritable història d’Anne Bonny i Mary Read!

GRACE O’MALLEY, LA REINA DELS PIRATES (Gráinne Ni Mháille) (Irlanda 1530-1603)

La petita Grace era de casa bona, i tenia una bona i refinada educació. Sabia irlandès, i llatí, però era molt moguda i atrevida!

Volia acompanyar al seu pare, noble mercader mariner, en els seus viatges, però buscant una excusa, ell li va dir: No pots venir Grace, la teva llarga cabellera pèl roja s’embolicaria amb les cordes del vaixell.

Grace no va trigar ni dos minuts en tallar-se els cabells al zero i així es va guanyar el sobrenom de… la Calba.

Va créixer al mar i als 15 anys es va casar amb un hereu del Clan veí, Donald O’Flaherty, amb qui va tenir dos fills i una filla. Al morir Donald en mans d’un Clan rival, va quedar vídua als 35 anys.

Ella volia liderar el Clan del seu marit, però els O’Flaherty no van acceptar que els liderés una dona. Ella va respondre: Doncs potser no serà aquí però ho veureu abans no us penseu.

Un munt de seguidors la van acompanyar, Grace va tornar amb la seva família i allà si que va fer de la Cap dels O’malley capitanejant tres galeres.

UNA GRAN ESTRATEGA

Va ser així com va néixer la llegenda de la Reina Pirata, o Pirate Queen, ja que tenia una immensa habilitat marítima i coratge per superar els perills. Es va convertir en una líder intrèpida.

La Grace volia fer-se seu el Castell de Rockfleet, situat en un lloc estratègic, però allà hi vivia Richard “el Ferro” Bourke, del poderós clan dels MacWilliam.

Aquesta vegada Grace no s’hi va enfrontar. Va pujar al castell, va trucar la porta i li va proposar un matrimoni polític!

Això era molt comú a la Irlanda de l’època. Permetia que qualsevol de les parts es podia retirar del matrimoni al cap d’un any, si no li convencia.

Després de 12 mesos, Grace va demanar el divorci amb les paraules de: Quedes acomiadat Richard!

Malgrat això la parella es va reconciliar, i van estar junts piratejant durant gairebé 20 anys.

Van tenir un fill al 1567 a bord d’un dels seus vaixells mentre uns pirates de Barberia s’acostaven. Era tal el lideratge de la Grace que Richard li va suplicar que pugés a coberta a esperonar als seus homes poques hores després del naixement.

Ella va embolicar el seu fill amb una manta i, encara amb els dolors del part, va rugir ordres i va disparar als seus enemics, abans de tornar a la cabina a tenir cura del seu nadó, en Tibbott.

Richard va morir i Grace es va tornar a quedar vídua als 52 anys.

LA RIVALITAT AMB ANGLATERRA

Per aquells temps Anglaterra intensificava la seva conquesta d’Irlanda i exigien als Caps dels Clans que se sotmetessin a la llei anglesa.

Alguns acceptaven, però la Grace era rebel i no es volia sotmetre al governador anglès Sir Richard Bingham, molt cruel i despietat, que es va convertir en el seu etern enemic.

De mica en mica Sir Richard va anar destruint una a una les galeres de la Grace, però ella s’hi tornava i no deixava de tenir-lo contra les cordes.

Molt enfurismat va capturar el fill mitjà de la Grace, en Theobold, i el va acusar de traïció, que es castigava amb la pena de mort.

Per salvar la vida del seu fill, la Grace va prendre una decisió molt perillosa: anar a Londres a veure la Reina d’Anglaterra Elisabeth I. Que fort!

VISITA REIAL

La Reina Elisabeth li va concedir audiència el juny de 1593. La sobirana estava molt encuriosida per conèixer aquella dona de qui tothom parlava. La Grace no es va mostrar gens intimidada, ja que considerava que era una conversa entre dues reines.

Elisabet I, no parlava irlandès i va demanar a la Grace que parlés anglès. Ella com a irlandesa orgullosa no ho va acceptar i van mantenir la conversa en llatí, idioma que totes dues dominaven.

La Reina d’Anglaterra va quedar fascinada davant d’una companya líder en un món dominat per homes. Sorprenentment li va permetre tornar al Manteniment per terra i mar, una forma legal d’exercir la pirateria i també va alliberar el seu fill Theobold.

L’any 1603, Grace O’Malley va morir a l’edat de 73 anys. El mateix any que va morir la Reina Elisabeth I, quina casualitat!

PER TERRA I MAR

Així va arribar a Irlanda la Història de Grace O’Malley, la Reina dels Pirates. I el seu llegat no s’ha oblidat gràcies a contes, llegendes i cançons que parlen d’aquesta dona atrevida, forta i decidida.

El lema de la família O’Malley, Powerful by land and sea, Poderosa per terra i mar, era una descripció exacta de la mateixa Grace.